Analiza urina za pankreatitis

Obično, kada postoje ozbiljne zabrinutosti oko pankreatitisa, liječnik ima pristupačan način da ih potvrdi ili uskrati. Ovo je studija toplog svježeg urina na dijastazi (alfa-amilaza).

Što je diastaza?

Diastaza (poznata i kao amilaza ili alfa-amilaza) je enzim koji se formira u gušterači i žlijezdama slinovnica. Njegova glavna funkcija je razgradnja složenih ugljikohidrata (škroba) do jednostavnog (glukoza). Razina diastaze u mokraći vrsta je pokazatelja ozbiljnosti upalnog procesa u gušterači, dramatično se povećava tijekom akutnog pankreatitisa i pogoršanja kronične. Ako brzina mokraće u zdravoj osobi ne prelazi 64 U, onda s pankreatitisom može doseći 250-struko povećanje, tj. 16 000 IU

Ako je dijastaza povišena

Osim pankreatitisa, dijastaza se povećava s brojnim upalnim bolestima trbušne šupljine, primjerice s kolecistitisom, peritonitisom. Također se povećava nakon uzimanja određenih lijekova (tetraciklina, lijekova protiv raka, adrenalina, NSAR), u slučaju trovanja alkoholom, u slučaju induciranog pobačaja, kod ljudi koji uzimaju droge.

Dijabetes melitus također može dati porast razine diastaze, dok će u mokraći također biti glukoze, što inače ne bi trebalo biti. Istodobno, prisutnost glukoze u mokraći s pankreatitisom je prilično čest simptom. Šećerna bolest i pankreatitis su bolesti koje se temelje na oštećenju pankreasa, pa ih ne dijagnosticira samo razina dijastaze, potrebno je sveobuhvatno ispitivanje.

Često se u bubrežnoj insuficijenciji uočava povećanje diastaze mokraće, ali uz ovaj enzim, ova bolest će imati visoku razinu ureje i kreatinina.

Upala salivarnih žlijezda (sialadenitis, parotitis) također povećava razinu diastaze u mokraći, iako ne u takvim katastrofalnim količinama.

Smanjenje urinarne diastaze

To je također pokazatelj aktivnosti gušterače, samo smanjena - kod kroničnog pankreatitisa, nedostatak enzimske funkcije razvija se tijekom vremena, a razina diastaze u mokraći će biti manja od donje granice normale - 16 U.

Ponekad smanjenje diastaze može dati hepatitis - akutno i pogoršanje kroničnih, kao i ranu toksikozu trudnica.

Kako skupljati urin za istraživanje?

Ako liječnik posumnja na akutni pankreatitis kod pacijenta, on će ga hitno poslati u laboratorij da prođe urin na dijastazi koja je označena sa "cito!" Budući da se dijastaza brzo urušava pri stajanju urina, u ovom slučaju se rezultat ne može smatrati pouzdanim.

Ako je analiza planirana prema planu, npr. Kada je pacijent u bolnici sa sumnjom na pankreatitis, onda se jutarnji dio mokraće uzima na pregled i odmah dostavlja u laboratorij.

Da bi se odredila dinamika upalnog procesa u gušterači u akutnom pankreatitisu, liječnik može zakazati dnevno praćenje diastaze u mokraći svaka tri sata. To je prilično informativna i jeftina metoda koja ne zahtijeva složeno uzorkovanje ispitivanog biomaterijala, kao, na primjer, u slučaju uzimanja duodenalnog sadržaja ili venske krvi.

Ostali pokazatelji analize urina za pankreatitis

 • Boja urina u akutnom pankreatitisu je tamnija nego inače i izravno ovisi o količini diastaze u mokraći. U ikteričnom obliku pankreatitisa, urin će također biti tamne boje.
 • Ketonska tijela - aceton, acetoacetic i hydroxybassric acid - bit će prisutna u mokraći u akutnom pankreatitisu, nisu u normalnoj analizi urina.
 • Kod teškog mokraćnog pankreatitisa u mokraći se nalaze proteini, eritrociti, leukociti i cilindri (u slučaju oštećenja bubrega).

Liječim pacijente od 1988. Uključujući i pankreatitis. Govorim o bolesti, njenim simptomima, metodama dijagnoze i liječenja, prevenciji, prehrani i režimu.

komentari

Da biste mogli ostavljati komentare, registrirajte se ili se prijavite.

Analiza urina za pankreatitis

U određivanju patologije štitne žlijezde provodi se širok raspon različitih laboratorijskih studija. Analiza urina za pankreatitis, zbog kombinacije jednostavnosti i sposobnosti otkrivanja povreda, koristi se i za dijagnostičke svrhe i za praćenje liječenja bolesti. Test pokazuje koncentraciju enzima gušterače u tijelu, posebice amilaze.

Ova tvar je odgovorna za cijepanje polisaharida do maltoze. Proučavanje njegove koncentracije korisno je u dijagnosticiranju pankreatitisa. Ispitivanje enzima u mokraći može se provesti odjednom ili pri prikupljanju dnevne biološke tekućine.

Kako dijagnosticirati pankreatitis?

Dijagnoza se temelji na prepoznavanju simptoma, laboratorijskim ispitivanjima i medicinskom snimanju. Istovremeno, aktivnost pankreasnih enzima - lipaze i amilaze - od primarne je važnosti.

Kod drugih testova, pozornost se posvećuje indikatorima upale - ESR, proteina, CRP-a, broja leukocita, pokazatelja oštećenja jetre (osobito bilirubina, AlAT-a, AspAT-a). Analiza urina omogućuje nam da ocijenimo rad cijelog organizma. Uzorak tekućine podvrgnut je sveobuhvatnoj studiji sa sljedećim karakteristikama:

 • fizikalna svojstva (boja, prozirnost, miris, kiselost (pH), specifična težina);
 • kemijska svojstva (prisutnost proteina, glukoze, ketonskih spojeva, bilirubina, urobilinogena, nitrita, ponekad hemoglobina i mioglobina);
 • pogled pod mikroskopom (prisutnost crvenih krvnih stanica, bijelih krvnih stanica, epitelnih stanica, kristala i bakterija).

Kod dešifriranja stanja biološke tekućine često se ukazuje na koncentraciju amilaze. Povećanje razine ovog enzima koristi se za dijagnosticiranje pankreatitisa. Kod bolesti salivarnih žlijezda uočava se povećanje razine bez rasta lipaze.

Aktivnost pankreasnog enzima najčešće se vraća u normalu unutar 2-3 dana. Povišena razina tih tvari također se promatra u patologijama kao što je zatajenje bubrega, bolest jetre, upala žučnog mjehura.

Indikacije za analizu

Indikacija za određivanje aktivnosti enzima gušterače u testu urina je bol u epigastričnom području, koji zrači u donji dio leđa, uz visoku temperaturu, mučninu i povraćanje. Možda ubrzani otkucaji srca (tahikardija) i nizak krvni tlak. Bolesnici s pankreatitisom (zbog kolelitijaze) mogu iskusiti žuticu, tj. Promjenu boje bijelih očiju i kože.

Postoje simptomi koji mogu uzrokovati sumnju na bolesti gušterače. To uključuje:

 • bol u gornjem dijelu trbuha;
 • izgled žutice - koža i rožnica očiju mijenjaju boju u žutu;
 • fekalije svjetlih boja;
 • bol i nelagodu nakon konzumiranja masne hrane;
 • averzija prema hrani;
 • gubitak težine.

Pojava ovih simptoma uvijek se smatra alarmantnim simptomom, stoga se trebate obratiti liječniku kako biste pronašli uzrok tegobe. Za dijagnozu, liječnik propisuje laboratorijske pretrage i vizualni pregled. Analiza urina za bolesti gušterače se uvijek provodi prvenstveno jer je najinformativnija i pristupačnija.

Kako pripremiti i proći analizu?

Potrebno je uzeti uzorke za analizu od prvog jutarnjeg urina. Prije prikupljanja mokraće temeljito očistite genitalno područje, osobito usta uretre. Urin se skuplja u sterilnom spremniku (možete ga kupiti u ljekarni ili ga dobiti u klinici) u količini od oko 50 ml koristeći metodu srednjeg protoka. Uzorak treba dostaviti u laboratorij što je prije moguće - po mogućnosti u roku od 2-3 sata. Rezultat pregleda se obično daje sljedeći dan.

Nije potrebna posebna obuka za proučavanje urina. Imajte na umu da se alkohol ne smije konzumirati prije polaganja testa. Osim toga, trebali biste se sjetiti dobrog odmora dan prije studije, što uključuje izbjegavanje teških fizičkih napora (to može dovesti do posljedice albuminurije).

Prije testiranja, preporučljivo je ograničiti unos hrane bogat proteinima, jesti hranu koja može promijeniti boju urina (na primjer, repu, ribizle, bobice, velike količine mrkve) i uzimati lijekove koji daju sličan učinak (na primjer, vitamin B, fenitoin, levodopa, Nitrofurantoin i et al.).

Prije studije, morate obavijestiti svog liječnika o svim lijekovima koje uzimate, osobito u visokim dozama. Stručnjak može preporučiti da prestane uzimati takve lijekove kao:

 • nekolinergik;
 • glyukortikosteroidy;
 • diuretike;
 • kontrola.

Potrebno je odbiti uporabu pentazocina, asparaginaze. Njihov prijem može utjecati na pouzdanost studije. Nemojte donirati urin tijekom menstruacije (mješavina krvi može uzrokovati lažnu izjavu o hematuriji).

Detekcija amilaze u urinu

Normalne vrijednosti amilaze urina su između 2,6 i 21,2 međunarodnih jedinica na sat (mU / h). Ispravna aktivnost ovog enzima u SI jedinicama je manja od 650 U / l.

Povećanje izlučivanja amilaze u urinu naziva se amilazurija. Povećana razina aktivnosti ovog enzima može se uočiti u sljedećim slučajevima:

 • u akutnom upalnom procesu gušterače i pogoršanju kronične bolesti ovog organa (u ovom slučaju amilaza prelazi dopuštene granice od 3 do 20 puta);
 • kada blokiraju kamenje kanala gušterače;
 • kod bolesti jetre i bubrega;
 • s ovisnošću o alkoholu;
 • s nekim malignim tumorima;
 • u makroamilazemiji - prisutnost amilaze u kompleksima s makromolekulama;
 • s izvanmaterničnom trudnoćom;
 • s opsežnim modricama po cijelom tijelu;
 • ovisnosti o drogama (opijati, heroin).

Razine amilaze koje prelaze prihvatljive razine nisu uvijek povezane s bolešću. Povećanje koncentracije ovog enzima može biti urođeno.

Uočena je niska razina amilaze u urinu:

 • s opsežnim oštećenjem gušterače (na primjer, akutni fulminantni ili uznapredovali kronični pankreatitis, cistična fibroza);
 • teška oštećenja jetre (na primjer, hepatitis, trovanje trudnoćom, teška tireotoksikoza, opsežne opekline);
 • uzimanjem određenih lijekova (kao što su citrati i oksalati) koji vežu kalcij.

Ostali pokazatelji analize urina za pankreatitis

Uz povišene koncentracije enzima gušterače, pankreatitis može biti indiciran povećanjem broja bijelih krvnih stanica u urinu i krvnim leukocitima, koji su odgovorni za zaštitu tijela od bakterija i virusa. Povećanje broja tih tijela u biološkoj tekućini naziva se leukociturija i dovodi do zamućenja urina (često je mliječno i ima karakterističan miris).

Također povećavajući jetrene enzime može obavijestiti o postojećem pankreatitisu. Povećani rast ovih tvari opažen je u akutnoj upali gušterače u pozadini bolesti žučnih kamenaca. Povećanje volumena enzima, kao što su ALT, AST, alkalni fosfat, u kombinaciji s povećanjem lipaze i amilaze u krvi i urinu može ukazivati ​​na akutni upalni proces u žučnom mjehuru.

Boja mokraće u pankreatitisu je obično tamne boje (s povećanjem koncentracije amilaze).

U ikteričnom obliku patologije povećava se koncentracija bilirubina u tekućini, pa se takoñer promatraju procesi njenog bojenja. U dijagnostici pankreatitisa indicirane su razine određenih antitijela, što može ukazivati ​​na autoimuno podrijetlo bolesti gušterače.

Takve se studije provode, na primjer, kod kroničnog pankreatitisa. Antitijela su kemikalije proizvedene kao odgovor na čimbenike koji ugrožavaju tijelo. Kod autoimunih bolesti napadaju stanice u tijelu jer ih pogrešno prepoznaju kao izvanzemaljce. Kronični pankreatitis se češće razvija kod ljudi koji pate od autoimunih patologija, kao što su ulcerativni enteritis ili Crohnova bolest.

Povećanje CRP proteina u urinu opaženo je kod upalnih procesa, na primjer, kod akutnog pankreatitisa ili infekcije ciste pankreasa. Ovaj pokazatelj vam omogućuje da odredite težinu bolesti.

Pravilna priprema i pravovremena analiza omogućit će vam da na vrijeme utvrdite patološki proces u slučaju pankreatitisa i, sukladno tome, započnete kompetentno, adekvatno liječenje patologije brže. Dekodiranje rezultata uključivalo je liječnika.

Analiza urina za pankreatitis

Pankreatitis je akutna ili kronična upalna bolest gušterače. Proces nije uvijek popraćen izrazitom kliničkom slikom: moguće su varijante latentnog protoka s minimalnom simptomatologijom. U takvim slučajevima posebnu ulogu ima rano otkrivanje bolesti.

Dijagnoza pankreatitisa uključuje brojne instrumentalne i laboratorijske studije. Informativna, uključujući kliničku analizu urina. Koji se pokazatelji nalaze u pankreatitisu i kako dešifrirati rezultate?

svjedočenje

Analiza urina propisana je za sumnju na pankreatitis. Sljedeće manifestacije trebaju upozoriti pacijenta i liječnika:

 • Šindre u lijevom abdomenu, lijeva strana, okružuju anatomska područja u trajanju od više od tri dana (tzv. Kolike). Intenzitet može biti različit. U klinici akutnog abdomena, pregled se pokazuje u bolnici i hitno.
 • Ponovljeno povraćanje bez znakova olakšanja. Ima refleksnu prirodu, stoga ne mijenja stanje pacijenta.
 • Tahikardija. Povećan broj otkucaja srca na značajne razine.
 • Hipertermija na razini svjetlosnog subfebrilnog ili febrilnog. Označava upalni proces. Brojke se kreću od 37 do 39 stupnjeva. Ponekad više.
 • Akumulacija crijevnih plinova, nadutost, bolni sindrom.
 • Neizravne indikacije bolesti iz krvi (slika upalnog procesa, zadebljanje krvi, biokemijski parametri), izmet.

To su uobičajeni znakovi pankreatitisa u različitim fazama. Također, daje se opća analiza urina u slučajevima sumnje na sekundarne patološke promjene na dijelu sustava izlučivanja.

Predajte urin

Ako sumnjate da je analiza pankreatitisa hitno postavljena. Ujutro se uzima prosječni dio mokraće. Mora se dostaviti u laboratorij unutar 1-2 sata, budući da se diastaza (posebna enzimska supstanca gušterače) brzo uništava.

Test urina se ponavlja nakon što je propisan tijek liječenja za procjenu njegove učinkovitosti. Kada se pokažu kontroverzni rezultati ispitivanja urina, prikazana je dnevna procjena indeksa diastaze tijekom vremena. Urin pacijent daje svaka tri sata u bolnici. Na kraju terapije prikazana je sljedeća studija. Jedan test urina ne može biti ograničen. Zahtijeva opsežnu dijagnostiku.

prijepis

Pokazatelji analize urina za pankreatitis ovise o trajanju procesa. U ranim fazama, ako se pankreatitis pojavljuje u latentnoj fazi, može doći do promjene. U drugim slučajevima, rezultati su određeni sljedećim točkama:

 • Boja urina Normalno se smatra nijansom od žute do slamnato žute. Kad pankreatitis zamrači mokraću.
 • U normalnoj analizi ne postoje tzv. Ketonska tijela: acetoacetatna kiselina, aceton. S pankreatitisom, pojavljuju se.
 • Dijastazu. Patološki visoka koncentracija tvari počinje s pokazateljem od 64 jedinice.
 • U sekundarnim lezijama bubrežnih struktura uočava se pojava eritrocita u mokraći (hematurija), cilindrima, leukocitima i proteinima.

Analiza urina za pankreatitis je dovoljno informativna, ali nije pogodna za dijagnozu. Potrebna je procjena pokazatelja instrumentalne i laboratorijske dijagnostike u sustavu. Stoga liječnik ima mogućnost odlučiti o ispravnoj terapijskoj taktici.

Urin testovi za pankreatitis - fotografije, boje, miris i recenzije pacijenata

Uzorak s pankreatitisom ispituje se u dijagnostičke svrhe, kako bi se otkrila razina enzima gušterače, posebice amilaze. Ovaj element je uključen u proces razdvajanja polisaharida na maltozu. Analiza urina za određivanje enzima dopušteno je provesti u isto vrijeme ili pri prikupljanju dnevne biološke tekućine.

Opća analiza urina daje mogućnost procjene funkcioniranja cijelog organizma. Uzorak se ispituje na fizikalna, kemijska i mikroskopska svojstva. Uočena je registracija povećane koncentracije amilaze bez rasta lipaza u patologijama žlijezda slinovnica. Aktivnost enzima pankreasa normalizira se 3 dana. Povišena razina tih tvari je fiksirana u slučaju zatajenja bubrega, bolesti jetre, žučnog mjehura.

Kada se testirati

Indikacija za određivanje aktivnosti enzima gušterače putem analize mokraće je epigastrična bol koja zrači u leđa. Anksioznost se smatra stanjem u kojem se bilježe temperatura, mučnina, povraćanje, tahikardija i smanjenje krvnog tlaka. U bolesnika s kolelitijazom može se pojaviti žutica kada se promijeni boja očiju i kože (žuta).

Identifikacija znakova koji upućuju na bolest gušterače omogućuje pravodobno liječenje i prevenciju patologije. Glavni simptomi uključuju bol u gornjem abdomenu, žutu kožu i rožnicu očiju, bol i oticanje nakon masnog jela, odbojnost prema hrani, gubitak težine, povećanje salivacije. Alarmni znakovi također uključuju umor i opću slabost, podrigivanje zrakom ili hranu koja se jede dan prije, nadutost, proljev, dok feces ima svijetlu boju, sjaj i trag, neprijatan miris. Svi ovi simptomi su znak ozbiljnog patološkog stanja, neravnoteže elektrolita, dehidracije i mogu dovesti do nepovratnih promjena u gušterači.

Za točnu dijagnozu stručnjaci propisuju laboratorijska i instrumentalna ispitivanja. Analiza mokraće je jedan od neophodnih pregleda jer je informativan i pristupačan. Prisutnost pankreatitisa potvrđuje se smanjenjem diastaze (alfa-amilaze) u urinu, jer upala gušterače dovodi do smanjenja proizvodnje enzima, što se bilježi analizom urina.

Smanjenje razine amilaze, koja može uzrokovati pogrešnu dijagnozu, pridonosi prisutnosti peritonitisa, oštećenja trbušne šupljine, trudnoće, alkoholizma, zatajenja bubrega.

Za točniju dijagnozu provode se istraživanja drugih čimbenika koji se manifestiraju u upalnim procesima u gušterači:

 • U akutnom obliku pankreatitisa ili pogoršanju kroničnog oblika bolesti, ketonska tijela se nalaze u urinu koji se ne nalazi u zdravoj osobi;
 • Tijekom dugog trajanja bolesti, kada su drugi organi uključeni u upalni proces, proteini, leukociti i crvene krvne stanice nalaze se u mokraći, što ukazuje na veliki upalni proces u tijelu;
 • Zamračenje mokraće i pojava jakog mirisa.

Kako je postupak

Da bi se postigli točni rezultati s pankreatitisom, potrebno je u laboratoriju proći analizu mokraće, jasno prema postojećim uputama.

Uzorke treba uzeti iz prvog jutarnjeg urina. Prije prikupljanja urina, potrebno je oprati genitalno područje, osobito usta uretre. Urin je potrebno prikupiti u sterilnoj posudi, kupljenu u ljekarni ili u ambulanti. Količina urina trebala bi biti oko 50 ml. Uzorak se mora dostaviti u kliniku u roku od 3 sata. Rezultati se mogu dobiti sljedećeg dana.

Prije početka testa zabranjena je uporaba alkoholnih pića, izbjegavati prekomjerno fizičko naprezanje (može dovesti do albuminurije, odnosno izlučivanja proteina u urinu, što iskrivljuje stvarnu sliku).

Prije ispitivanja preporučuje se ograničiti unos hrane bogatim sastavom proteina, pod utjecajem kojeg se može promijeniti boja mokraće. Potrebno je izbjegavati uporabu terapijskih lijekova sa sličnim učinkom, na primjer, fenitoin, levodopa, vitamin B. Općenito, stručnjaci preporučuju prije uzimanja urina da prestanu uzimati kolinergičke lijekove, glukokortikosteroidi, diuretike i kontracepcijske lijekove.

Potrebno je prestati uzimati Pentazocin, Asparaginase, jer njihov prijem može narušiti rezultate analize. Ne možete uzeti test urina tijekom menstrualnog ciklusa, jer krv u mokraći može uzrokovati lažne pretpostavke o hematuriji.

Boja urina

Nijansa urina u pankreatitisu je važan pokazatelj. U većini slučajeva boja urina je tamna, što je uzrokovano povećanjem razine amilaze. Tamna nijansa uzrokuje bilirubin, koji ulazi u urin kao rezultat neuspjeha odljeva žuči. Smeđi urin može biti znak hepatitisa, protiv kojeg se može pojaviti pankreatitis.

 • Uzrok tamno žute mokraće je povećana koncentracija azotne šljake. Stanje se javlja kao posljedica dehidracije uzrokovane neuspjehom apsorpcije tekućine tijekom proljeva.
 • Crvena nijansa urina ukazuje na probleme s bubrezima uzrokovane akutnim napadom pankreatitisa. Stanje je uzrokovano upalnim procesom koji uzrokuje krvarenje u bubrezima.
 • Neki pacijenti imaju plavi urin, koji može biti posljedica uzimanja određenih lijekova, na primjer, metilen plavog, indometacina.
 • Zelena boja urina znak je bakterijskih infekcija mokraćnog sustava.
 • Upotreba proizvoda s visokim postotkom karotena može uzrokovati žuto-narančastu boju mokraće. Urin ima zlatnu boju kod upotrebe vitaminskih dodataka. Riboflavin, koji sadrži žuti pigment, može uzrokovati mrlje od neon-žute uretre.
 • Svjetlo obojena uretra s pankreatitisom uočena je kada se konzumira velika količina tekućine.

Miris urina

O pankreatitisu svjedoče i povećana koncentracija enzima gušterače i povećanje broja leukocita u urinu i krvi, čija je funkcija zaštita tijela od patogenih mikroorganizama. Povećanje broja tih malih tijela u urinu naziva se leukociturija, što dovodi do zamućenja biološke tekućine (mliječne boje) i uzrokuje karakterističan miris.

Normalno, miris urina nije oštar. Kada se biološka tekućina razloži bakterijama u zraku ili unutar mjehura (cistitis), osjeća se miris amonijaka. Kao rezultat propadanja urina koji sadrži bjelančevine, krv ili gnoj (rak mokraćnog mjehura), urin dobiva miris pokvarenog mesa. Ako su ketonska tijela fiksirana u urinu, ona ima voćni miris, sličan mirisu trulih jabuka.

Analiza urina za pankreatitis

Za dijagnosticiranje pankreatitisa, moderna medicina koristi razne laboratorijske testove koji posvećuju sposobnost određivanja prisutnosti upale gušterače u bolesnika u kratkom vremenskom razdoblju. Za liječnika je određivanje razine enzima u biološkoj tekućini od najveće važnosti.

Koristi se biokemijska metoda analize urina, koja vam omogućuje da odredite razinu diastaze u mokraći. Povećana količina enzima ukazuje na upalni proces karakterističan za akutnu fazu pankreatitisa. Nizak broj ukazuje na prisutnost kroničnog oblika bolesti.

Upotrijebljeni urin prema metodi Nechiporenko. Ova metoda se koristi kada se upala gušterače razvija u pozadini patologije bubrega i mokraćnog sustava. Suština tehnike je sljedeća: mala količina urina prolazi kroz centrifugu. U sedimentu dobivenom nakon zahvata, odrediti sadržaj leukocitnih stanica i crvenih krvnih stanica, prisutnost cilindričnih čestica. Povećani broj ukazuje na probleme s bubrezima koji povećavaju razvoj pankreatitisa.

prijepis

Rezultati analize urina uključuju podatke o složenosti tijeka pankreatitisa. U urinu pacijenta s upalom gušterače zabilježene su komponente koje se ne nalaze u zdravoj osobi.

Standardne vrijednosti amilaze urina kreću se od 2,6 do 21,2 internacionalnih jedinica na sat. Normalna aktivnost ovog enzima u SI jedinicama je manja od 650 U / l.

Povećanje postotka amilaze u urinu naziva se amilazurija. Stanje je uočeno kod akutne upale gušterače ili pogoršanja kroničnog oblika bolesti. Indeks amilaze u ovom slučaju premašuje normu od 3 do 20 puta, što također može ukazivati ​​na opstrukciju kanala pankreasa zbog kamenja, bolesti jetre i bubrega, onkoloških problema i ektopične trudnoće. Povećana je amilaza i alkoholizam, s ovisnošću o lijekovima, s velikim ozljedama.

Prekomjerne razine amilaze kod nekih ljudi mogu biti urođene.

Niska razina amilaze u biološkoj tekućini bilježi se u slučaju opsežnih ozljeda gušterače u slučaju fulminantnog ili uznapredovalog kroničnog pankreatitisa, kao i kod hepatitisa, intoksikacije i trudnoće, teške tireotoksikoze i velikih opeklina. Razlog smanjenja razine amilaze mogu biti citrati i oksalati, koji vežu kalcij.

Ispitivanje urina s pankreatitisom može otkriti povećanje jetrenih enzima, što dokazuje prisutnost pankreatitisa. Povišenje ovih enzima zabilježeno je tijekom akutne upale gušterače u pozadini bolesti žučnih kamenaca. Povećanje broja posebnih enzima, kao što su ALT, AST, alkalna fosfataza, u kombinaciji s povećanom razinom lipaze i amilaze ukazuje na akutnu upalu gušterače.

Boja mokraće u upali gušterače je mračna kao rezultat povećanih razina amilaze.

U ikteričnom obliku bolesti bilježi se povećanje razine bilirubina u mokraći, što objašnjava bojenje biološke tekućine.

Važan pokazatelj je razina određenih antitijela koja ukazuju na autoimuno podrijetlo bolesti gušterače. Provesti takvu anketu kod kroničnog pankreatitisa. Antitijela su kemijski elementi proizvedeni kao odgovor na zaštitu tijela. S bolestima autoimune prirode počinju uništavati stanice tijela, uzimajući ih kao izvanzemaljce. Kronični pankreatitis se u većini slučajeva razvija u bolesnika s ulceroznim enteritisom ili Crohnovim sindromom.

Kod akutnog pankreatitisa ili infekcije ciste gušterače bilježi se povećanje CRP proteina u urinu. Pokazatelj ukazuje na ozbiljnost bolesti. Prisutnost proteina u urinu ukazuje na patologiju bubrega. Povećane razine leukocita ukazuju na razvoj upale u tijelu.

Prisutnost trisinogena u urinu također ukazuje na upalu u tijelu.

Analiza urina za pankreatitis kod djeteta

Analiza urina propisuje se kada se dijete žali na bol u gastrointestinalnom traktu nepoznatog podrijetla, kao iu slučaju sumnje na upalu gušterače. Dječja norma amilaze u mokraći - od 10 do 64 U / l. Povećanje razine enzima ukazuje na razvoj pankreatitisa kod djeteta. Kada se ponovno analizira pokazatelj urina može se vratiti u normalu, ali to ne eliminira patološke procese u gušterači. U tom slučaju propisati dodatne pretrage krvi.

Razlozi za povećanje postotka dijastaze kod djeteta mogu biti pankreatitis, polipi u gušterači, bubrežne bolesti, kvarovi u kanalima gušterače, patologije protiv kojih je poremećena salivarna žlijezda.

Niska razina diastaze može biti posljedica uklanjanja gušterače ili njezine insuficijencije, hepatitisa, dijabetesa, smanjene funkcionalnosti organa koji proizvode sluz.

Analiza mokraće u prisutnosti upale gušterače pomaže da se brzo i točno utvrdi uzrok bolesti, ozbiljnost njezina tijeka, što je vrlo važno pri odabiru taktike liječenja.

Recenzije

Poštovani čitatelji, vaše mišljenje nam je vrlo važno - pa ćemo u komentarima rado pregledati urin za pankreatitis, također će biti koristan i drugim korisnicima stranice.

Boris

Žalio se na mučninu, bolove u gornjem dijelu trbuha, gušenje i slabost. Okrenuo se u kliniku, a liječnik je nakon pregleda rekao da se sumnja na upalu gušterače. Naručio sam test urina, kad sam uzeo uzorak za analizu, primijetio sam da je urin tamne boje. Rezultati istraživanja potvrdili su sumnju, propisali odgovarajuće liječenje.

Olga

Moderna medicina ima sposobnost provoditi instrumentalne preglede pomoću različitih instrumenata, međutim, laboratorijske pretrage, osobito testovi urina i krvi, važni su za točnu dijagnozu. Već nekoliko godina bolujem od pankreatitisa, redovito se podvrgavam profilaktičkim pregledima kako bih spriječio pogoršanje i progresiju bolesti. Najinformativnija je analiza urina, jer daje mogućnost praćenja razine posebnog enzima, čije povećanje ukazuje na pogoršanje bolesti.

Kako se daje urin za pankreatitis?

Analiza urina za pankreatitis je djelotvorna metoda kliničkih i dijagnostičkih istraživanja, koja omogućuje potvrđivanje ili odbijanje prisutnosti bolesti gušterače, kao i mogućnost kontrole liječenja.

Urin s pankreatitisom doživljava promjenu u sastavu. Povećava se razina amilaze, enzima odgovornog za razgradnju složenih ugljikohidrata.

Kad je u bolnici, pacijent prolazi kroz urin nekoliko puta na analizu. On se propisuje pacijentima s pritužbama na probavne smetnje. Rezultati istraživanja pomoći će liječniku da razumije što je uzrokovalo razvoj patologije.

Kako prikupiti

Za analizu se uzima urin, uziman ujutro prije jela. Treba ga staviti u sterilnu posudu kupljenu u ljekarni. Prije punjenja spremnika oprati genitalije i osušiti ih ručnikom. Nakon početka mokrenja, pričekajte nekoliko trenutaka, a zatim sakupite materijal u spremnik. Trebat će najmanje 50 ml.

Da bi se pratila dinamika razvoja bolesti, potrebno je kontrolirati razinu diastaze u urinu dobivenom tijekom dana. Prikupljeni materijal mora biti propisno održavan. Za ove potrebe prikladna je samo sterilna staklena posuda.

Prije slanja materijala u laboratorij za istraživanje imat ćete nekoliko dana da slijede dijetu. Pacijent bi trebao isključiti iz uporabe masne, slane i začinjene jela, alkoholna pića. Potrebno je odbiti proizvode koji mogu promijeniti boju i sastav mokraće. To su repa, borovnice, agrumi, mrkva. Potrebno je prestati uzimati lijekove koji povećavaju razinu glukoze. 12 sati prije prikupljanja biomaterijala morate prestati jesti i ograničiti unos vode.

Osim toga, trebate smanjiti tjelesnu aktivnost i pokušati izbjeći stresne situacije.

Kako se provodi mokrenje za pankreatitis

Materijal se mora dostaviti u laboratorij odmah nakon prikupljanja. Recepcija se održava ujutro. Rezultati analize dobivaju se sljedeći dan.

Urin prikupljen u večernjim satima ili noću, ne možete uzeti. Promjene u strukturi mogu pogoršati rezultate analize.

Stručnjaci u laboratorijima provode proučavanje fizikalno-kemijskih parametara materijala, provode biokemijsku analizu i vizualni pregled. Analitičari koji su osjetljivi na sve tvari i mikroorganizme u urinu koriste se za istraživanje.

biokemijski

Za potvrdu dijagnoze određuje se razina diastaze u mokraći. Povećana količina omogućuje liječniku dijagnosticiranje upale karakteristične za akutni oblik pankreatitisa. Smanjenje pokazatelja ukazuje na prisutnost kroničnog oblika bolesti.

Za analizu je važno predati puni dio jutarnjeg urina kako bi se procijenilo stanje uretre i mjehura.

Prema Nechyporenko

Analiza se provodi u slučaju kada liječnik treba informacije o pratećim bolestima mokraćnog sustava i bubrega. Tehnika je da se mala količina materijala propusti kroz centrifugu. Precipitat se analizira na prisutnost bijelih krvnih stanica, crvenih krvnih stanica i cilindričnih elemenata. Povećanje broja tih elemenata dokaz je upalnog procesa u mokraćnom sustavu, koji pogoršava tijek pankreatitisa.

Rezultati dekodiranja

Proučavanje rezultata analize omogućuje utvrđivanje težine upale u gušterači. Prisutnost komponenti koje nedostaju u mokraći zdrave osobe ukazuje na razvoj patologije u tijelu.

Prisutnost bilirubina ukazuje na akutni upalni proces u bubrezima i gušterači. Povećan broj bijelih krvnih stanica ukazuje na upalni proces u tijelu. Povećana glukoza je dokaz razvoja dijabetesa. Nizak hemoglobin ukazuje na prisutnost kroničnih bolesti koje slabe opće stanje bolesnika. Protein u mokraći je dokaz patologije bubrega.

Kod pankreatitisa u urinu može se promatrati amilaza. Količina enzima pokazuje ozbiljnost upale u gušterači.

Povećana razina diastaze u mokraći - dokaz upalnog procesa u tijelu. Standardni pokazatelj za odrasle - 64 jedinice. Povišene razine ukazuju na smanjenje aktivnosti pankreasa i razvoj pankreatitisa.

Odstupanja od norme

Povećanje razine enzima zabilježeno je u mokraći bolesnika s pankreatitisom. Ponekad indikatori premašuju normu 10 puta. Otkrivanje krvi u urinu ukazuje na razvoj patologije.

Razlozi za povećanje vrijednosti

Osim prisutnosti pankreatitisa, može doći do povećanja standarda diastaze u krvi i mokraći zbog razvoja kolecistitisa i peritonitisa, trovanja alkoholom, uzimanja određenih lijekova. To mogu biti tetraciklinski antibiotici, nesteroidni protuupalni lijekovi, lijekovi koji zaustavljaju razvoj onkologije. Ako pacijent ima dijabetes, testovi krvi i urina će pokazati povišenu razinu glukoze.

Specifičnost u trudnica

Povećanje aktivnosti amilaze i lipaze u urinu i krvi žene tijekom trudnoće ukazuje na razvoj akutnog oblika pankreatitisa. Indikator se može povećati 10-30 puta. Kod akutnog pankreatitisa, aktivnost enzima je uočena prvog dana i može trajati 3-7 dana.

Značajke pokazatelja kod djece

Pokazatelji porasta broja enzima gušterače u djece, povećanje razine leukocita u krvi i prisutnost amilaze u mokraći omogućuje dijagnosticiranje akutne, kronične ili reaktivne faze pankreatitisa.

Što specifična boja urina znači za pankreatitis?

Nijansa urina je važan pokazatelj u analizi. Kod upale dolazi do lakog urina kod pacijenata koji konzumiraju velike količine tekućine.

Razvoj pankreatitisa izaziva diskoloraciju, mokraća postaje tamnija zbog povećane razine amilaze.

Tamna boja mokraće izaziva unošenje bilirubina u nju kada prestaje istjecanje žuči. Smeđi urin ukazuje na razvoj hepatitisa koji može uzrokovati upalni proces u gušterači.

Tamna žuta nijansa urina u pankreatitisu nastaje kao rezultat dehidracije. Problem se može pojaviti zbog smanjene apsorpcije tekućine kod proljeva, što uzrokuje povećanje koncentracije dušičnih šljaka.

Crveni urin - dokaz akutnog napada pankreatitisa koji je izazvao upalni proces u bubrezima. Ružičasta nijansa - pokazatelj prisutnosti krvi zarobljene u mokraćnom sustavu zbog mikrotrauma nastalih prolaskom bubrežnih kamenaca. Prisustvo bakterijske infekcije u mokraćnom sustavu može pretvoriti urin u zeleno.

Plavi urin je rezultat uzimanja određenih lijekova, kao što je indometacin, metilensko plavo.

Vitaminski dodaci mogu obojiti urin zlatnom bojom. Prijem riboflavina sa žutim pigmentom u kompoziciji daje mu neon žutu nijansu. Proizvodi koji sadrže karoten mrlje na urinu bolesnika s pankreatitisom u svijetlo žutoj boji.

Koji testovi za pankreatitis moraju proći

Testovi pankreatitisa važan su korak u procjeni funkcionalnosti gušterače. Da bi liječnik pravilno propisao liječenje i procijenio stupanj oštećenja organa, morate proći nekoliko obveznih testova. Glavni zadatak je identificirati koncentraciju hormona izlučenih u krv i urin (inzulin, koji utječe na metabolizam ugljikohidrata) i enzime uključene u preradu hrane i razgradnju proteina i masti.

Dakle, kakve testove imate za pankreatitis:

 • potpuna krvna slika;
 • krv za biokemiju;
 • urina i izmet.

Osim ovih pregleda, drugi mogu biti potrebni, na primjer, ultrazvučni pregled pankreasa ili MRI.

Dijagnoza pankreatitisa

Pankreatitis je lukav jer se dugo ne osjeća. Tu su umor, letargija, slabost, umor, stalno želite spavati. Težina je smanjena, poremećen je rad probavnog sustava - prvi znakovi patologije gušterače. Međutim, tijekom burnog života (rad, prijevoz, život u velikom gradu), osoba ne pridaje važnost simptomima i piše sve kao umor iz svakodnevnog rada. Nakon nekog vremena dolazi do napada, koji je popraćen vrlo jakim bolom, mučninom i povraćanjem. Nakon ublažavanja napada, pacijent se pregleda i dijagnosticira pankreatitis. Od ove točke, osoba će morati slijediti štedljivu prehranu i stalno uzimati lijekove, odstupanje od pravilne prehrane može izazvati novi napad i opasne komplikacije.

Krvni testovi

Test krvi za pankreatitis, pokazatelji koji bi trebali biti normalni:

 • u muškaraca, 3,9 × 10 x 12 do 5,5 × 10 x 12 stanica / l;
 • kod žena, 3,9 × 10 x 12 do 4,7 × 10 x 12 stanica / l.
 • muški indikator: 135-160 g / l;
 • ženski indikator: 120-140 g / l.
 • muškarci - do 15 mm / h;
 • žene - do 20 mm / h.
 • muški pokazatelj: 0,44-0,48 l / l;
 • ženski indikator: 0,36-0,43 l / l.

Leukociti u oba spola 4-9 × 10 * 9 / l.

Potpuna krvna slika daje informacije o upalnim procesima koji se odvijaju u tijelu. Kod upale gušterače dolazi do sljedećih promjena u rezultatima istraživanja:

 • ESR se povećava;
 • broj leukocita se značajno povećava;
 • kapi sadržaja hemoglobina;
 • smanjenje broja crvenih krvnih stanica;
 • hematokrit raste.

Vremenom i brzom obradom, izmijenjene stope vraćaju se na normalu u kratkom razdoblju. Kod kroničnih bolesti dolazi do smanjenja ESR-a i broja leukocita u krvi zbog nedostatka hranjivih tvari zbog smanjene funkcionalnosti žlijezda.

Biokemija krvi

Biokemijska analiza krvi za pankreatitis omogućit će prikazivanje dovoljno informacija za dijagnozu. U patologiji se mijenjaju sljedeći pokazatelji:

 1. Amilaza raste (enzim pankreasa, koji je odgovoran za obradu škroba).
 2. Ostali enzimi su povišeni: lipaza, fosfolipaza, tripsin, elastaza.
 3. Razina glukoze u krvi se povećava zbog smanjenja proizvodnje inzulina.
 4. Hipertrofirana žlijezda može stisnuti žučne kanale koji su u blizini. Istjecanje žuči je slomljeno, što rezultira porastom bilirubina u krvi.
 5. Razine kalcija su često smanjene. Ovo ukazuje na ozbiljnost bolesti.
 6. Ukupni protein se smanjuje.

Povišene razine amilaze su prvi simptom bolesti u akutnom ili kroničnom obliku. Analize kroničnog pankreatitisa, kao i akutne, provode se prvog dana. Zatim liječnik prati dinamiku bolesti prema rezultatima testa (za pankreatitis, testovi krvi mogu se pregledati nekoliko puta kako bi se dobili pouzdani podaci) i pacijentova dobrobit. Zapamtite da se krv mora davati na prazan želudac.

Urin, izmet i druga ispitivanja

Analiza urina za pankreatitis se ne provodi u svim slučajevima zbog visoke cijene. Informacije o prisutnosti bolesti ne daju opći test mokraće, već poseban, s povećanim sadržajem diastaze. Diastaza proizvodi gušterača i odgovorna je za razgradnju složenih ugljikohidrata. Normalno, indikator ne smije prelaziti 64 jedinice, ali pacijenti mogu premašiti sadržaj ovog enzima do 16000 jedinica. U kroničnom tijeku bolesti dijastaza se može smanjiti. Nizak sadržaj enzima govori o nedostatku žlijezde.

Analiza pankreatitisa pokazuje pouzdane informacije samo kada se pravilno provodi, naime: sakupljanje urina se radi ujutro i odmah se dostavlja u laboratorij.

Prođite analizu novo prikupljenog urina, jer se enzimi koji pomažu u dijagnosticiranju bolesti brzo pogoršaju.

Ostali pokazatelji testova urina:

 • boja - kada je bolest urina tamnija nego inače;
 • u teškom obliku bolesti u mokraći možete pronaći bjelančevine, krv, cilindre (to ukazuje na popratno zatajenje bubrega);
 • prisutnost ketonskih tijela (obično ih nema).

Analiza fekalnog pankreatitisa daje procjenu funkcionalnog stanja tijela. Uz smanjenu funkciju žlijezda, smanjuje se izlučivanje enzima odgovornih za razgradnju masti. Sljedeće činjenice mogu ukazivati ​​na poremećenu funkciju:

 • prisutnost masti u izmetu;
 • prisutnost neprerađenih čestica hrane;
 • Izmet može biti lagan ako hipertrofirana žlijezda nadvlada žučne kanale.

Promjene u izmetu mogu se vidjeti bez istraživanja: sjaji zbog prisutnosti neprerađenih masti, slabo isprane s WC-a, imaju odbojni miris zbog propadanja nesvarenih čestica hrane.

Takva je studija nedavno izgubila sadržaj informacija i rijetko se koristi. Umjesto toga, uzima se ograda za proučavanje soka pankreasa pomoću sonde.

Urin za bolest pankreatitisa: dekodiranje analize

Ako postoji sumnja na bolest gušterače, osobito pankreatitisa, provode se potrebne kliničke i dijagnostičke studije koje potvrđuju ili opovrgavaju dijagnozu. Učinkovita metoda za identifikaciju bolesti smatra se urinom.

Urin s pankreatitisom se mijenja u sastavu: povećana razina amilaze je enzim gušterače odgovoran za razgradnju složenih ugljikohidrata u tijelu.

Učinkovita metoda za identifikaciju bolesti smatra se urinom.

analiza

Dijagnoza se provodi na temelju rezultata koji daju opću analizu urina: razinu leukocita, prisutnost proteina, bilirubina, glukoze, COE.

Svjedočanstva o fizikalnim svojstvima mokraće (boja, miris, kiselost, itd.) Također daju predodžbu o prisutnosti upalnog procesa.

Pacijenti koji idu kod liječnika s pritužbama na bol u trbuhu, uzrujani gastrointestinalni trakt, mučninu, povraćanje, groznicu, gubitak apetita, iznenadni gubitak težine propisani su testovi krvi i urina. Na temelju rezultata dijagnosticira se bolest i propisuje liječenje.

Pacijenti koji idu kod liječnika s pritužbama na bol u trbuhu, uzrujani gastrointestinalni trakt, mučninu, povraćanje, groznicu, gubitak apetita, iznenadni gubitak težine propisani su testovi krvi i urina.

Kako prikupiti

Za analizu je korišten jutarnji urin, koji se uzima na prazan želudac. Urin se stavlja u poseban spremnik. Najbolje je kupiti u ljekarni. Prije punjenja spremnika provode se potrebni higijenski postupci za čišćenje genitalija. Nakon nekoliko sekundi nakon početka mokrenja, dobit ćete najmanje 50 ml urina. Materijal je potrebno prenijeti u laboratorij unutar 2-3 sata. Rezultat se dobiva sljedeći dan.

Kako bi se pratio razvoj bolesti tijekom vremena, može biti potrebno pratiti dijastazu u urinu dobivenu tijekom dana s intervalom od nekoliko sati.

Ako je potrebno sakupiti urin tijekom dana, važno je pravilno ga pohraniti. U tu svrhu koristi se samo sterilna staklena posuda.

Materijal je potrebno prenijeti u laboratorij unutar 2-3 sata. Rezultat se dobiva sljedeći dan.

Kako se provodi postupak dostave

Prije prolaska analize potrebno je nekoliko dana pridržavati se stroge dijete: odbiti masnu, prženu i začinjenu hranu, alkohol. Tijekom dana isključite iz prehrane repe, borovnice, mrkve, citrusa, koji mogu promijeniti boju i sastav mokraće. Lijekovi koji povećavaju razinu glukoze (paracetamol, aspirin) se ne preporučuju. 12 sati prije zahvata trebate odbiti jesti i smanjiti potrošnju mineralne vode.

Također je potrebno smanjiti tjelesne napore i pokušati izbjeći stres.

U laboratorijima specijalisti proučavaju fizikalno-kemijske parametre materijala koji se predaju vizualnom i biokemijskom analizom.

Metode ispitivanja urina za pankreatitis i određivanje razine diastaze

Vrlo je teško dijagnosticirati pankreatitis, osobito u ranim fazama njegova razvoja. Stoga je pacijent podvrgnut brojnim laboratorijskim i instrumentalnim studijama.

Analiza mokraće je jedna od obveznih metoda istraživanja, koja omogućuje ne samo ocjenjivanje općeg stanja organizma, nego i određivanje funkcionalnosti enzima gušterače.

Indikacije za laboratorijsku analizu


Stručnjaci propisuju prikupljanje materijala za analizu mokraće za pankreatitis pri prvom sumnji na pogoršanje upale tkiva i kanala gušterače.

Ova vrsta istraživanja nije samo jedan od najpristupačnijih, već i prilično informativan, zbog sastava i nekih karakteristika urina, mogu se izvući neki zaključci o sastavu tekućine u krvi, metabolizmu i stanju tijela u cjelini (posebno mokraćnog sustava).

Indikacije za uzimanje ove analize su sljedeći simptomi:

 1. Bol u gornjem abdomenu, koji se daje lumbalnoj regiji. U nekim slučajevima, lokalizacija simptoma boli može biti pomaknuta.
 2. Povišena temperatura.
 3. Sjajni izmet.
 4. Ne volim hranu.
 5. Smanjenje težine.
 6. Povraćanje.
 7. Mučnina.
 8. Promjena konzistencije i mirisa stolice.
 9. Osjećaj nelagode u probavnom traktu nakon obroka.
 10. Podizanje zraka ili prethodno konzumirana hrana.
 11. Povećana nadutost, nadutost, nadutost.

Često je pankreatitis popraćen opstrukcijom bilijarnog trakta ili žučnim kamencem. U takvim slučajevima gore navedenim simptomima dodaje se žutica, koja se manifestira žutom bojom proteina očiju i kože.

Ako se razviju patološki simptomi, trebate što prije potražiti liječnički savjet. Što prije bolest bude dijagnosticirana i adekvatno liječenje propisano, lakše će se riješiti bolesti. Pankreatitis je vrlo opasna bolest koja ne prolazi sama od sebe i zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju.

Što može utjecati na točnost rezultata


Na rezultate istraživanja mogu utjecati određene vrste hrane, lijekovi i prisutnost bolesti. Oni vode ili do promjene boje mokraće, ili do povećanja / smanjenja razine diastaze, što iskrivljuje informativne podatke studije.

Da bi rezultati bili točniji, dva dana prije odabira materijala, mora se slijediti nekoliko važnih pravila:

 • Ograničite hranu bogatu proteinima.
 • Nemojte jesti hranu koja može promijeniti boju mokraće (repe, mrkve, borovnice, crne ribizle), kao i lijekove koji imaju sličan učinak (na primjer, levodopa, feniotin, neki vitaminski kompleksi).
 • Nemojte piti alkohol.
 • Ne pretjerujte s tjelesnim naporom.

Preporuča se uzeti materijal na prazan želudac (ne jesti ili piti najmanje dva sata prije zahvata). Materijal se ne uzima u dane menstruacije, jer se kapljice mogu ispustiti u spremnik kada se sakupljaju.

Također obratite pozornost na prisutnost unutarnjih patologija:

Neki lijekovi dovode do povećanja razine diastaze u urinu. To su prije svega diuretici, hormonska kontracepcijska sredstva, glukokortikosteroidi, kolinergici. Stoga je potrebno upozoriti liječnika o snažnim lijekovima koje pacijent trenutno koristi.

Vrste istraživanja i pravila za prikupljanje materijala


Danas postoje tri glavne vrste analize urina: opće, biokemijske, kaže Nechyporenko. Razlikuju se po obilježjima ograde i istraživanju materijala.

Što testovi moraju proći kada pankreatitis

Pankreatitis, akutni i kronični, ima nespecifične simptome koji se lako miješaju s mnogim drugim gastrointestinalnim bolestima. Stoga je dijagnoza mnogo složenija, što odgađa početak liječenja i smanjuje pacijentove šanse za brži oporavak. Zato je važno pravovremeno obaviti sve potrebne testove za pankreatitis.

Minimalne promjene u krvi, mokraći i izmetu govore liječnicima da je upala započela u gušterači, a dodatni testovi: ultrazvuk, fluoroskopija i drugi omogućuju konačno potvrđivanje ispravnosti dijagnoze.

Program istraživanja

Opći program pregleda bolesnika s pankreatitisom obuhvaća sljedeće aktivnosti:

 • BAC analiza zasijavanja;
 • opće analize fecesa, urina i krvi u pankreatitisu;
 • koprocitogram ili citologija fecesa. Pomoću ove analize možete potvrditi prisutnost upale probavnog trakta, ona također može pokazati koliko dobro se hrana probavlja;
 • analiza duodenalnog soka na razinu enzima i alkalnosti bikarbonata prije i nakon uvođenja dodatne klorovodične kiseline;
 • Skeniranje ultrazvuka i gušterače s radioizotopima;
 • umjetno stvaranje hipotenzije pankreasa u svrhu duodenoentgenografije.

Krvni testovi

Glavni cilj primarnog, općeg testa krvi je utvrditi postoji li upala (ne određenog organa, već prisutnost upalnih procesa u tijelu kao cjelini). Ono što je također važno, test krvi odmah određuje dehidraciju tijela - stanje povezano s pankreatitisom.

Test krvi može odrediti:

 • smanjenje razine hemoglobina i smanjenje broja eritrocita, kao posljedica gubitka krvi kod komplikacija hemoragičnog pankreasa;
 • povećanje broja leukocita i povećanje njihove brzine sedimentacije siguran je znak upalnog procesa;
 • neravnoteža vode i elektrolita i kao rezultat - povećanje hematokrita (broj crvenih krvnih stanica u krvi).

Najvažniji dio dijagnoze je biokemijski test krvi. Zahvaljujući njemu, možete razumjeti na kojoj razini se nalaze funkcionalni pokazatelji tijela. Kemijski sastav krvi kod akutnog i kroničnog pankreatitisa varira kako slijedi:

 • povećana glukoza zbog nedostatka inzulina;
 • povećani enzim pankreasa amilaza;
 • u slučaju kada gušterača natečena od upale blokira žučne kanale, uočava se povećanje bilirubina;
 • smanjenje ukupnih proteina kao posljedica gladovanja;
 • povišene razine fosfolipaze, elastaze, tripsina, lipaze.

Krv pacijenta mora biti donirana biokemiji prvog dana hospitalizacije. Tijekom liječenja, liječnik ga može više puta poslati na laboratorijsku analizu kako bi pratio dinamiku i proces zacjeljivanja gušterače.

Ako se u krvi otkrije povećanje enzima gušterače amilaze u pozadini povećane boli u hipohondru, liječnik će znati da bolest napreduje ili je komplicirana, te će shodno tome shvatiti da trebate tražiti novu strategiju liječenja.

Ako sumnjate da je nekroza gušterače ozbiljna posljedica akutnog pankreatitisa, u kojoj stanice gušterače počinju umrijeti, analiza razine serumske elastaze je od primarne važnosti. U akutnom pankreatitisu u krvi njegova se razina uvelike povećava: što je viša, to je veći dio organa podvrgnut nekrozi, a manja je šansa pacijenta za uspješan ishod liječenja.

Analiza stolice

Ako je analiza mokraće za pankreatitis opće prirode (osim zasebne analize urina za tripsinogen), analiza izmetu omogućuje preciznije određivanje stanja pankreasa u vrijeme njegove hospitalizacije.

Sljedeći znakovi ukazuju na to da je funkcija sekretorne funkcije organa narušena:

 • nesvarene frakcije hrane i feces;
 • jak, oštar, gnjusan miris fekalnih masa, zbog procesa truljenja neprobavljenih proteinskih proizvoda;
 • Boja fekalija odmah pokazuje jesu li žučni kanali blokirani ili ne: ako je svijetla, onda kanali nisu blokirani. Tamna boja fecesa također može biti posljedica unutarnjeg krvarenja povezanog s hemoragijskim oblikom bolesti.

Pacijent također može odrediti povredu sekretorne funkcije gušterače prirodom svojih fekalnih masa. Izmet je sjajan, ljepljiv, slabo očišćen od zidova toaleta. Stolica je fluidna i česta.

Da bi se dijagnosticiralo funkcionalno stanje gušterače, pregled izmetu je manje važan od intubacije dvanaesnika s daljnjim unosom soka pankreasa. Studija soka gušterače omogućuje precizno određivanje razine enzima prije i nakon zasićenja biopsijom klorovodičnom kiselinom.

Ostali testovi

Kako bi se konačno i konačno utvrdila dijagnoza, provode se dodatni laboratorijski testovi:

 • Metoda određivanja razine imunoreaktivnog tripsina (stupanj točnosti ovog testa je samo 40%; u preostalim slučajevima pozitivan rezultat testa na tripsin može ukazivati ​​na pankreatitis i zatajenje bubrega ili kolecistitis).
 • Test urina na sadržaj tripsinogena u njemu: metoda sa gotovo sto posto jamstva točnosti rezultata. Koristi se vrlo rijetko zbog visokih troškova.
 • Analizirajući koncentraciju inhibitora tripsina u krvi pacijenta, može se shvatiti u kojoj fazi je nekrotična lezija gušterače. Što je niža razina, to je više zanemarena nekroza i veće područje organa pogođenog uništenjem. Prema tome, šanse pacijenta za životom su smanjene u izravnoj proporciji s smanjenjem broja inhibitora tripsina u krvnoj plazmi.
 • Laboratorijska istraživanja - glavna stvarna potvrda dijagnoze. U kombinaciji s fiksacijom kliničke slike bolesti i instrumentalne dijagnostike (sondiranje, analiza biopsije), oni vam omogućuju brzo prepoznavanje pankreatitisa.

U slučajevima akutnog pankreatitisa, koji je kompliciran nekroza gušterače, život pacijenta ovisi o provedenim testovima i brzom dobivanju rezultata.

Povijest slučaja
Šećerna bolest tipa I, umjerene težine, u fazi dekompenzacije

SUSTAV ENDOKRINA
sastav, funkcija i liječenje